
Maak plaatjes niet te groot
Een veel voorkomend probleem is een trage website. Alhoewel een website traag kan zijn door tientallen oorzaken is er één opvallende oorzaak die veel voorkomt en eenvoudig te verhelpen is; te grote plaatjes. En met te groot gaat het niet om de grootte op de pagina, maar om de grootte van het bestand, de file.
De oorzaak: de digitale camera
Tegenwoordig beschikt iedereen wel over een digitale camera of smartphone die in staat is zeer behoorlijke plaatjes te schieten in hoge resoluties. Dat is natuurlijk mooi, maar die hoge resolutie is niet altijd nodig voor een foto op een website. Stel je maakt een foto van je nieuwe winkel om deze op de contactpagina van je WordPress site te zetten. Als je camera 10 megapixel ondersteunt, wat tegenwoordig heel gangbaar is, betekent dat dat je foto ongeveer 4000 bij 2500 pixels groot is. Als je bedenkt dat een gemiddelde kleinere foto op een webpagina vaak onder de 500 bij 500 pixels zit, dan is het origineel dus veel te groot. Je ziet dat niet op de pagina. Een plaatje zo groot als een postzegel kan nog steeds 5000 x 5000 pixels zijn in origine.
Wat vaak gebeurt is dat het origineel toch gebruikt wordt, maar dat je WordPress vertelt dat je graag een kleine versie te willen gebruiken door te kiezen voor een bepaalde maat in WordPress. Dan lijkt het alsof je er bent. Toch? Immers je veel te grote origineel toont keurig als een beschaafde kleinere afbeelding op je pagina. Helaas, het probleem is hiermee niet opgelost. WordPress zal vaak namelijk nog steeds het grote originele bestand laden wat je pagina veel te zwaar maakt. Overigens kan WordPress in principe prima kleinere maten aanmaken van alle plaatjes uit de media library zoals bv thumbnails, medium en small versies, maar dan moet je deze wel gebruiken en dat gaat niet altijd automatisch.
Oplossing
Er zijn twee oplossingen. De eerste ligt voor de hand; verklein je foto’s in een fotobewerkingsprogramma als Photoshop en ga dan pas je foto uploaden. De tweede oplossing is misschien nog makkelijker. Installeer een plugin op je website die ervoor zorgt dat te grote foto’s automatisch geresized worden als je deze upload naar je website. Een plugin die je hierbij kan helpen vind je hier ´Resize Images After Upload´.
Wat is dan een goede grootte voor foto’s op de website, ervan uitgaande dat ze niet een hele grote pagina hoeven te beslaan? Wat kan ik als maatstaf gebruiken?
Een vuistregel is dat een foto zelden meer dan 300Kb hoeft te zijn. In praktijk is een medium foto van bv 300 x 300 pixels vaak een stuk kleiner, bv 70Kb. Het varieert per foto: veel details en kleuren op een foto scherp houden kan betekenen dat je bv uitkomt op 100Kb. Houd ook rekening met de optelsom van veel foto’s op één pagina.