Website Snelheid
Iedereen wil een snelle website. Een langzame website site is onprettig voor bezoekers. Websitesnelheid moet goed zijn. Bovendien is de aanname dat Google je een lagere ranking zal geven in de zoekresultaten. Voordat we verder ingaan op het eerste argument een kleine nuance met betrekking tot Google en speed. Bedenk dat Google onlangs in een offical statement in december 2014 aangaf dat dit slechts invloed heeft op 1 procent van alle Google raadplegingen. Dus van de honderd zoekpogingen is er hooguit één resultaat bij waarbij de volgorde van zoekresultaten wordt beinvloed door de snelheid van de site. Bovendien gaat het ook nog eens exclusief om engelse pagina's.
While site speed is a new signal, it doesn’t carry as much weight as the relevance of a page. Currently, fewer than 1% of search queries are affected by the site speed signal in our implementation and the signal for site speed only applies for visitors searching in English on Google.com at this point.
Toch is dit geen reden om website snelheid niet serieus te nemen. Er zijn meer redenen waarom een snelle website van groot belang is.
Hoeveel seconden is aanvaardbaar?
Terug naar de eerste reden waarom een site snel moet zijn. De site moet snel reageren op acties van de bezoeker om een prettige ervaring te creëren. Een homepage die er 20 seconden doet over te laden wekt irritatie op. Twee seconden is ideaal. Vijf seconden laadtijd komt meer in de buurt van wat aanvaardbaar is. Wel is hierbij van belang hoe de pagina gedurende die wachttijd opbouwt. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat een website 90% van zijn inhoud al binnen een aantal seconden laat zien, maar dat die resterende 10% veruit de meeste tijd opeisen. Dat hoeft niet erg te zijn zolang die snel ladende 90% de bezoeker maar in staat stelt de website alvast enigszins te lezen. Het wordt pas vervelend als de bezoeker een halve minuut naar een bevroren half geladen scherm zit te kijken. Afhaken wordt dan een serieuze optie. Zeker bij webwinkels wordt de ervaring door traagheid negatief wat de uiteindelijke verkopen niet ten goed komt.
Wat bepaalt de website snelheid?
De ervaren website snelheid hangt van veel factoren af. Denk aan kwaliteit van hosting, hoeveelheid javascript, plaatjes en plugins die gebruikt worden op de site, gebruik van caching, type server, kwaliteit van de verbindingen zo zijn er nog wel meer.
Snelheidsanalyse
Er zijn allerlei gratis manieren om te checken hoe snel een website is. AllesWP helpt klanten onder meer met een gratis snelheidsanalyse en intepretatie bij trage websites. Op basis van de wensen werken we aan een snelheidsoplossing. Daarnaast proberen we deze snelheid vooral te waarborgen met voorlichting en bijsturing. Als wij een snelle website bouwen op een snelle server, maar de eindgebruiker plaatst vijf foto's van 10MB per stuk op een nieuwe pagina, mag je er vanuit gaan dat die snelheid weer ver te zoeken is. Je kan echter niet verwachten dat de eindgebruiker al deze voorkennis bezit om niet dit soort fouten te maken. Gelukkig zijn er allerlei tools om dit soort fouten eenvoudig te ondervangen, maar die moet je dan wel net kennen.
Vuistregel voor website snelheid
Vuistregel om een snelle website te houden: Zorg voor hosting die past bij je website èn je verwachtingen. Gebruik dus niet teveel plugins of heavy sliders als je hosting dat niet aankan. Wees voorzichting met toegevoegde media die je site verder kan verzwaren. En wat hostingkwaliteit versus kosten betreft geldt meestal 'You get what you settle for'. Zeker webwinkels zouden op dit punt nooit moeten besparen.
Conclusie
Een snelle website heeft veel voordelen en is ondanks het argument van de 1% invloed op resultaten waar Google over spreekt, van groot belang voor een goede website beleving. Denk aan gebruikerservaring en bruikerbaarheid van je site. En voor webwinkels geldt uiteraard dat hoe hoger deze beide factren zijn hoe hoger de conversion rate van je aangeboden producten zal zijn.
En tenslotte: bedenk ook dat jouw publiek snelheid anders kan ervaren dan jijzelf. Iemand die jouw website bezoekt op een Iphone via (traag) mobiel internet heeft een andere gebruikerservaring dan iemand op een snelle PC met groot scherm en snelle verbinding. Test dit eens uit met je eigen website.