Het aanbod van themes (ook wel templates genoemd) is enorm. Dat is mooi, want dat betekent dat er voor elke niche wel een kant en klaar theme is te vinden. Tenminste als je je kan vinden in de vormgeving en werkwijze van zo’n theme. Tegenwoordig zijn themes steeds flexibeler om een bepaalde gewenste vormgeving te bereiken. Dat betekent dat twee totaal verschillend ogende sites in principe gebruik kunnen maken van hetzelfde WordPress theme.
‘Superthemes’
Naast de flexibiliteit van deze WordPress themes worden er ook steeds meer functionaliteiten in een theme gebouwd. Het theme kan dus steeds meer out of the box. Denk aan portfolio’s die op allerlei manieren getoond kunnen worden of verschillende indelingen van de pagina die toegepast kunnen worden. Sommige themes zijn inmiddels complete slagschepen geworden als het gaat om flexibiliteit in vormgeving en ingebouwde functionaliteit; superthemes. Met name op Themeforest zijn er veel van deze themes te vinden.
Het voordeel is dat je voor een laag bedrag vaak een WordPress theme koopt dat ontzettend veel kan. Voor webwinkels zijn er bijvoorbeeld allerlei fancy gadgets ingebouwd om producten mooi te laten zien. Ander voordeel is dat je al op weg wordt geholpen met vormgeving en je kan gebruik maken van leuke elementen om je pagina mooi vorm te geven.
Nadelen zijn er ook. Je zal 90% van de functies waarschijnlijk nooit gebruiken, de gebruiksaanwijzing is een compleet boekwerk is je theme is soms zo zwaar is in termen van techniek dat je budget-hostingabonnement niet in staat is al die techniek snel en zonder fouten te draaien. Dat merk je misschien niet als je 10 bezoekers per dag hebt, maar wel als je site wat drukker gaat worden en snelheid van belang is, wat zeker het geval is bij webwinkels.
Bovendien kan je niet eenvoudig meer switchen van theme, want alles hangt vast aan dat ene theme dat je hebt gekozen. Bovendien gaat er nog wel eens wat mis met updates zo eens per jaar waneer de theme bouwer besluit het in het theme allemaal anders te gaan doen met alle gevolgen van dien. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met bestaande users, maar niet zelden ontstaan er toch grotere of kleinere problemen.
WordPress ‘superthemes’ en plugins als Woocommerce
Supthemes kunnen veel, maar zijn minder flexibel voor extra zaken die je installeert. Een voorbeeld van zo’n supertheme is het Avada theme, het meest populaire en bekende WordPress theme van Themeforest. Het theme ziet er mooi uit, kan van alles en kan een prima keuze zijn in een aantal gevallen. Het ondersteunt daarnaast een plugin als Woocommerce volledig, maar is een minder logische keuze als je veel addons of exenties wil installeren voor je Woocommerce webwinkel. Dit geldt niet alleen voor het Avada theme, maar voor veel van dit soort superthemes.
Deze woocommerce uitbreidingen kunnen problemen geven met een theme als Avada, omdat er een combinatie van software ontstaat die onvoldoende getest is door de maker van de extensie. Om dat te voorkomen is het verstandig om van te voren goed helder te hebben welke functies (lees:plugins) je website nodig heeft, zodat een inschatting gemaakt kan worden of er problemen zijn te verwachten van jouw combinatie van theme + plugins. Denk hierbij dus aan grote plugins die grote uitbreidingen zijn voor je website zoals Woocommerce, meertaligheid (WordPress Multi Language WPML) en Events plugins.
Veilige (saaie?) Themes
Een logische en veilige keus voor een robuuste Woocommerce website die van alles moet kunnen is een theme dat is ontworpen door de makers van Woocommerce. Het Canvas theme is een bekend voorbeeld. Een ander voorbeeld is Storefont van Woothemes, een wat simpler theme dan Canvas. Het theme ziet er op het eerste gezicht wat kaler en minder spannend uit dan zo’n supertheme, maar biedt wel een stabieler uitgangspunt voor uitgebreide webwinkelsites. Daarnaast zijn de themes van StudioPress gebaseerd op Genesis al jaren een robuuste oplossing. De themes zijn mooi en zitten technisch goed in elkaar, maar zijn ook saai(er) vinden velen. Omdat zo’n theme minder mogelijkheden out of the box heeft, is er dus ook meer tijd nodig om er een origineel geheel van te maken.
Zwaardere themes met veel toeters en bellen die tot op zekere hoogte wel meer mogelijkheden bieden en goed draaien met uitbreidingen als Woocommerce zijn er gelukkig ook. Developers zijn er niet altijd even fan van, omdat diepgravende aanpassingen in zo’n theme vaak lastig zijn. Kies in ieder geval voor een theme dat goed getest is met de plugins die je gaat gebruiken.
Een eigen theme helemaal voor jezelf
Soms kan het handiger zijn een eigen theme te bouwen, omdat de wensen van een ontwerp of funtionaliteiten te ver af staan van zo’n kant en klaar theme. In zulke gevallen bouwt een developer het theme zelf op basis van een van de bekende frameworks die WordPress biedt.
AllesWP past dit bijvoorbeeld toe bij websites waarvoor al een mooi ontwerp is gemaakt door een (externe) designer op het moment dat een opdrachtgever ons belt. Het voordeel van WordPress theme bouw op maat is dat alleen die dingen ontwikkeld worden die nodig zijn, waardoor je theme vaak lichter en soepeler draait. Het belangrijkste voordeel is dat je veel vrijer bent in de vormgeving en je op de milimeter kan bepalen hoe je website eruit moet komen te zien. Op die manier kan vrijwel elk ontwerp in WordPress gemaakt worden en krijg je een echt origineel resultaat.
Voorbeelden van ‘eigen themes’ die AllesWP heeft gebouwd zijn www.festival-trek.nl, www.dutchevent.nl, www.heijsgroep.nl.
Advies
Je kan zowel gebruik van zwaardere superthemes zoals boven beschreven als van simpele lichtere themes die meer developer friendly zijn op het gebied van doorontwikkeling. Het hangt af van wensen over vormgeving, functionaliteiten, budget en flexibiliteit. Sommige zwaardere themes kunnen genoeg ruimte bieden voor aanpassingen, velen ook niet. Ga je talloze plugins installeren, ga dan voor een licht WordPress theme.
Als je echter niet zoveel specifieke wensen hebt, kan je misschien wat vinden in het ruime aanbod van gratis WordPress themes die je kan vinden in de WordPress Repository. Kies bij voorkeur wel een theme uit dat actief ontwikkeld wordt en helder is geschreven, zodat je niet over een jaar met een theme zit dat niet meer onderhouden wordt en niet meer soepel draait op nieuwere WordPress versies.