Regelmatig wordt de hulp ingeroepen bij foutmeldingen die beginnen met ‘Fatal error: Allowed memory size of.’ Je site doet het opeens niet meer, slechts een witte pagina met deze melding is alles wat je ziet. Help!
Typisch is dat de melding niet altijd hoeft te verschijnen. De ene dag kan het goed werken en de volgende keer dat je kijkt zie je opeens die melding. Ook typisch is dat die foutmelding vaak verschijnt als er recentelijk een nieuwe plugin is geïnstalleerd. Slechte plugin misschien?
Verderop zal je lezen dat de plugin prima is en dat deze verschijnselen juist typisch zijn voor dit probleem èn dat je het ook redelijk simpel op kan lossen… mits je een beetje technisch bent natuurlijk.
Verklaring
De verklaring van “Fatal error: Allowed memory size of xxxx bytes exhausted” staat al in de omschrijving van de error: ‘Allowed memory exhausted’, kortom er is meer geheugen nodig om de pagina goed weer te geven. En dan gaat het in dit geval niet om geheugen van je eigen computer of smartphone, maar om geheugen van de server waarop je website draait.
Als je webhosting aanschaft krijg je van je hostingprovider beschikking over een (stukje) van een webserver die zij in de regel voor jou beheren. Je krijgt dus een stukje processorkracht, een stukje opslagruimte en een stukje geheugen op die server, zodat je in staat bent om een website te draaien op die server.
WordPress en alle plugins die je installeert op je WordPress site gebruiken op hun beurt allemaal een stukje van de hoeveelheid toegewezen geheugen. Indien je teveel zware plugins tegelijk installeert zal de hoeveelheid geheugen die alle plugins samen nodig hebben groter worden dan toegestaan.
Dat verklaart dat de melding vaak zichtbaar is na installatie van een nieuwe plugin. Zie het als de spreekwoordelijke druppel die de geheugenemmer doet overlopen.
Hoe los je het Allowed memory probleem op?
Het antwoord is simpel: vergroot de hoeveelheid geheugen die WordPress kan gebruiken. De prijs die je betaalt voor hosting bepaalt vaak hoeveel geheugen je maximaal krijgt toegewezen. Een oplossing kan dus zijn om betere hosting te nemen.
Het kan ook zo zijn dat WordPress zodanig geconfigureerd is dat het maar een deel van het totaal beschikbare geheugen van je hostingpakket gebruikt. Een limiet dus. Probeer dus eerst of je de hoeveelheid geheugen die WordPress mag gebruiken hoger kan zetten.
Stappenplan:
- Download het wp-config.php bestand dat je kan vinden in de de root (hoofdmap) van je installatie.
- Open het bestand in een in een simpele text-editor (kladblok bijvoorbeeld).
- Zoek in de PHP code naar deze tekst: * That’s all, stop editing! Happy blogging. */
- Daar één regel boven voeg je dit toe: define(‘WP_MEMORY_LIMIT’, ‘256M’);
- Sla het bestand vervolgens op en upload het bestand naar je WordPress installatie.
Dit zal in de meeste gevallen verbetering geven.
De ‘256M’ in de code betekent dat je 256MB toewijst aan WordPress. Je kan zelf met deze waarde spelen en een waarde ingeven tussen grofweg 64 en 512.
Een hogere onrealistische waarde wil niet zeggen dat dit meer oplevert, omdat het maximum dat je hostingprovider uiteindelijk doorslaggevend is. Probeer dus gangbare waardes die zouden kunnen passen bij je hosting, want anders is er mogelijk geen effect.
Er zijn meerdere mogelijkheden om dit probleem op te lossen, maar bovenstaande is een snelle fix die vaak helpt!
Voor meer informatie kan je ook de WordPress Codex bekijken.